Μηλέικο

Το «Μηλέϊκο», ή λαδοτύρι Μήλου παράγεται στο μεταγενέστερο στάδιο τυροκόμησης του λευκού Μηλέϊκου τυριού, μετά τη «μανούρα», το «ημίχλωρο» και το «ημίχλωρο λαδιού». Τα χαρακτηριστικά του Μηλέϊκου μοιάζουν κάπως, με την ιταλική παρμεζάνα: είναι σχετικά ξηρό και σκληρό τυρί, έχει θριπτή υφή, χρυσαφένιο χρώμα, πιπεράτη και μεστή γεύση και πλούσιο άρωμα, που αποκτά από το φυσικό περιβάλλον της ωρίμανσής του.

Προέρχεται από τυροκομείο στα βόρεια του νησιού, παρασκευάζεται από ντόπιο κατσικίσιο γάλα. Ωριμάζει για τουλάχιστον 6 μήνες, στις φυσικές σπηλιές του τυροκομείου και όχι σε ωριμαντήριο. Κατά τη διαδικασία αλείφεται τακτικά με λάδι και έτσι αποκτά μια σκούρα κρούστα, που αφαιρείται πριν την κατανάλωση -αλλά όχι νωρίτερα, καθώς του προσδίδει ιδιαίτερη πικάντικη γεύση.